Oldalak

2018. január 30., kedd

Zöld minestrone leves

Az Olaszok sűrű levese pont olyasmi, mint
a mi zöldséglevesünk-egyrészt, ahány ház,
nagyjából annyiféle recept, másrészt, szinte
mindegy is, hogy mi kerül bele, a lényeg, hogy
tele van vitaminnal és tavasz színe van! :)
Ez a mostani egy nagyon zöld, nagyon tavaszt
idéző változat...mert hát azt mégsem írhattam,
hogy tavaszt váró, mert egyrészt nem volt tél,
másrészt a kinti 13 fokos hőmérsékletet
elnézve, mintha jelenleg éppen tavasz lenne
(még a madarak is ezerrel csicseregnek odakint :).
Hozzávalók:
-kb. 2 liter húsleves, vagy zöldség alaplé
-olívaolaj
-2 közepes fej vöröshagyma
-2 nagyobb gerezd fokhagyma
-15 dkg apró szemű tészta (amit ezekhez a fajta levesekhez nagyon szeretek, az pl. a Farfalline, Stelline, vagy éppen a mi mini kagylónk)
-1 üveg (7 dl-es) zöldborsó
-25 dkg friss bébispenót (konyhakészen)
-1 egész (meyer) citrom lereszelt héja (és ha szeretjük a pikáns ízeket, akkor a leve is, de ez opcionális)
-1 adag PESTO (Ehhez/ahhoz képest annyi különbséggel, hogy ebben a pesto-ban* bazsalikom és fenyőmag van, a többi összetevő ugyanaz!)
-só
-frissen darált bors
-frissen reszelt parmezán

Kevés olajon dinsztelni teszem az apróra vágott
vöröshagymát, majd félidőben a szeletelt fokhagymát.
Felöntöm a leves alappal (a 2 litertől jó sűrű levesünk lesz)
 ha elkezd főni, belekerül a tészta, kb. 5 perc múlva a borsó,
a lereszelt citromhéj, a spenót, sózom, borsozom és
készre főzöm.
A sóval csínján bánjunk, mert a pesto és a parmezán is
valamennyire sós!
A csodás és nagyon finom meyer citrom. :)
A PESTO-t és a citromlevet a végén keverem a levesbe,
parmezánból pedig mindenkinek a tányérjába teszek, ízlés
szerinti mennyiségben.
És még egy kis pesto-t, csak hogy még jobb legyen
a végeredmény! ;)

*Viszont, ha magyarabb ízvilágot szeretnénk elérni, akkor a petrezselymes, diós változatot készítsük el hozzá és hagyjuk ki a citrom levét is belőle...nagyszerű levesek ezek így, télvíz idején! ;)))
 És akkor egy kis okosság a meyer citromról. :)
Ezt a citromhibridet felfedezőjéről, az amerikai származású
Frank Nicholas Meyerről nevezték el, aki Peking közelében
akadt rá az új fajtára, valamikor 1905 után.
Feltehetőleg a citrom és a narancs kereszteződéséből származik
és talán ennek köszönhetően elviseli az alacsony
és a magas hőmérsékletet is.
A citrancs fa általában egész évben folyamatosan hozza
gyümölcseit.
Különösen lédús, sima héjú, gömbölyded gyümölcseit a citromhoz
hasonlóan használják.
"Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer."
:) :) :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése