Oldalak

2017. december 30., szombat

Zöldséges, spenótos bulgur

A vacsora egyik körete
...nagggyon finom kivitelben! :)
Hozzávalók:
-0,5 kg bulgurhoz
-1 liter forrásban lévő víz
-só
-frissen darált bors
-25 dkg bébi spenót
-kb. 4 csészényi zöldség, jelen esetben sárgarépa, bébi cukkini, pritamin paprika és újhagyma
-4 nagy gerezd fokhagyma
-2,5 dl tejszín (rendes, igazi, 30 %-os...semmiféleképpen nem főző)

Nagyjából egyforma méretűre aprítom az újhagymát,
a sárgarépát, a cukkinit és a paprikát,

amiket kevés olajon dinsztelni kezdek,
roppanós állagúra, al dentére
...de kerül a sok finom
zöldség mellé még egy kis vitamin bomba is, mégpedig
a spenót, amit egy kis szeletelt fokhagyma
társaságában a megpárolt zöldségekhez keverek, majd amikor
összeesett, felöntöm a tejszínnel...így párolom készre.
A bulgurhoz pedig:
felforralok 1 liter vizet, a bulgurt sózom, borsozom,
felöntöm a vízzel, összekeverem és több réteg fóliával
betekerem...így hagyom fél órára -közben egyszer
átkeverem-, amíg az összes vizet magába nem szívta.

Annyira egyszerű az elkészítése, hogy bátran ajánlom
kezdő konyhatündéreknek is! :)
A végén -természetesen- össze is lett keverve egymással a két készülvény. ;)
 ****************************************
És hogy mi is ez a szuper-élelmiszer?
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon
a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen, vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják,
kiszárítják, majd durvára összetörik.
Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által
ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég
csak vízzel leforrázni.
Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet
25%-át fedezi.
A bulgur többféle méretben kapható: van nagyobb,
rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló
és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító.
Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga
és fasírtot is készítenek vele, belőle.
Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi
anyagokban mint a rizs, vagy a kuszkusz.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok
dietetikus javasolja a fogyasztását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése