Oldalak

2015. szeptember 27., vasárnap

Ribizli

Lassan (remélem, hogy nagyon lassan :) elérkezik
a lombhullás ideje, amikor is a kertben újra lehet
mindenfélét ültetni
-ami még mindig nincs nálunk, az a büszke,
pedig nagyon szeretjük, de ami késik...!? :)

 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Van (maradt) 2 ribizlibokrunk
-csak mert 4-et ültettünk anno-,
amik minden évben (tisztán!)
8 kg gyümölcsöt teremnek;
innen jött az okosságok közzétételének
gondolata. :)
 Kerti-, termesztett ribiszke, piros-, vagy vörös ribiszke,
vagy egyszerűen csak ribizli névre hallgat.
Hívják vadegresnek is.
A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk.
Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz,
de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek,
melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom,
főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki,
ezért az almához hasonlóan egészséges.
Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és
egyéb savaknak köszönheti.
Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, borkősavat, borostyánkősavat,
ecetsavat, oxálsavat és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz,
100 grammja mintegy 30-40 mg-ot.
Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen.
Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin,
valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben.
Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának
köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium
és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak,
a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók.
Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt.
Hashajtó hatása is ismeretes.
 Lehetőleg nyersen együk, hiszen így érvényesül leginkább rengeteg vitaminja;
annál is inkább, mert nem tartható el sokáig.
Értékes C-vitaminját akkor őrizhetjük meg legjobban hosszabb távon,
ha hidegen kinyert levét cukorral és kevés tartósítószerrel szörpnek tesszük el.
Színes leve miatt kedvelt alkatrésze a bóléknak és gyümölcssalátáknak.
A magok és száracskák miatt gyümölcslevesbe inkább csak
kinyomott levét szokták tenni, de aki nem idegenkedik a ribizlimagtól,
az teheti bátran savanykás levesbe, húsok mellé adható mártásba,
vagy készíthet vele gyümölcsjoghurtot.
Lekvárnak, dzsemnek is megfőzhetjük, valamivel több cukrot igényel,
mint más gyümölcsök, de vigyázzunk, ne cukrozzuk el!
A megtört gyümölcshúst átpasszírozva megszabadulhatunk a magoktól.
Levéből ízletes gyümölcskocsonya készíthető.
Remekül színezi a gyümölcsös tortakrémeket, készüljön akár túróval,
akár cukrozott tejszínnel.
Utóbbi esetben nem árt némi óvatosság, csak a legvégén
adjuk hozzá a krémhez a cukros ribizlilevet
és vigyázzunk, nehogy savtartalma a fehérjét kicsapva
összecsomósítsa a krémet!
A ribizliből készült bor is sok C-vitamint tartalmaz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése