2014. május 6., kedd

Málna

...avagy, a boldogasszony csipkéje.
A málna egészségügyi előnyei:
1. A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.
2. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat.
3. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.
4. Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.
5. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz.
6. Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban.
7. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert.
8. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedő,  mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10%-át fedezi.
Jól teszed, ha frissen és nyersen fogyasztod, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása.
9. Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.
10. Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.
11. Antocianin-tartalma révén mérsékli a magas vérnyomást;
emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.
12. Megfázás esetén készíts málnaszörpöt, majd szobahőmérsékletű állapotban kortyolgasd el!
13. Levelei értékes gyógynövény-alapanyagnak számítanak,
a málnából készült tea pedig antibakteriális, ér, -és pórusösszehúzó hatású.
14. Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni.
15. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.
16. Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.
A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs,
így oda kell figyelni a megfelelő tárolására.
A legjobb, ha hűtőben tartod, itt 2-3 napig is eláll,
napon és szobahőmérsékleten nagyon hamar megromlik.
Kiválóan alkalmas mélyhűtésre,
ízét, zamatát jól megőrzi.
Csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg!
A málnát sokféleképpen használhatod fel a konyhában. 
Készíthetsz belőle szörpöt, lekvárt vagy teát.
Feldobhatod vele a reggelidet, vagy a desszertedet
például úgy, ha natúr joghurtba, tejszínbe
vagy mézbe kevered.
Sütemények készítésénél is nagy hasznát veheted.


2 megjegyzés:

  1. Imádom, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy folytonérő bokraink vannak, amik késő tavasztól kora őszig ontják a gyümölcsöt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az idén már a mieinken is lesz termés (remélhetőleg :)!

      Törlés