Oldalak

2014. május 11., vasárnap

Az uborkáról...

UBORKA
Tény, hogy az uborkát keserű íze következtében
sokáig mérgezőnek gondolták, ezért
fogyasztása igazán élvezetessé
-és a mai kor ízlésének megfelelővé-
csak hosszú idő elteltével és sok nemesítés
eredményeként válhatott.
A friss uborka kitűnő szomjoltó: 95-97 %-ban
tartalmaz vizet, kalóriát viszont alig,
ezért is lett a diétázók egyik kedvenc zöldségféléje.
100 grammjában mindössze 16 Kcal
energiatartalommal rendelkező zöldség
kitűnő vízhajtó, amely főként magas
káliumtartalmának köszönhető, de tisztító
és jótékony tulajdonságaiban a benne található
jelentős mennyiségű kalcium, magnézium,
foszfor és vas, továbbá a B1-, B2, B6-,
valamint C-vitaminok
összessége játszik döntő szerepet.
A vitaminok jórészt a héjban találhatók,
ezért érdemes a friss, vegyszermentes zöldséget
hámozás nélkül fogyasztani.
Az uborkát a kozmetikai ipar is jó ideje felfedezte,
valóságos szépítőszer – nyugtató és bőrfiatalító
hatásaiért sokan hálásak.
Remekül hidratál és belőle könnyen felszívódnak
a tápanyagok, így pakolásként is gyakorta használják.
A fáradt szemre helyezett friss uborkakarikák
valósággal csodát tesznek.
A nyári leégések kezelése során néhány szelet
friss uborka megakadályozza a hólyagok kialakulását.
Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a zöldség
belsejének hőmérséklete jó néhány Celsius-fokkal
alacsonyabb a környezeténél, hűsítő tulajdonságait
ez is meghatározza.
Rendszeres fogyasztása a cellulitis leküzdésében
is bizonyítottan hatékony.
A legújabb kor népbetegségeként is emlegetett
túlzott elsavasodással szemben is felveszi a harcot
kitűnő lúgosító!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése