Oldalak

2013. május 19., vasárnap

Fonnyasztott saláta

Vigyázat, Nálunk csak nagy
mennyiségben készül!
😀
Hozzávalók:
-12 nagy fej salátához
-1 egész fej fokhagyma-tisztítva, átnyomva
(+ nyáron fokhagymaszár, apróra vágva)
-25 dkg mangalica zsír-mégsem lesz zsíros a végén
(viszont ha szalonnát sütünk ki hozzá, másnap-friss kenyérrel
és a kész salátával-meg is van a reggeli :)
-3 liter víz-ami a végeredményt tekintve sok is lesz, de a főzéshez kell ennyi
-8-10 tk csemege piros paprika
-8-10 tk só
-2,5 dl 10 %-os ecet
A nagy "kék-sárga" szatyor púposan salátával. :)
A salátát legalább három váltás vízben átmosom
(most szerencsém volt, mert nem volt homok benne);
a külső leveleket-ameddig engedi a fej-leszedem
(ezek a főzés közepén kerülnek majd a fazékba),
a közepét -a szívét- külön edénybe teszem, 6-8 felé
vágom a torzsánál és ezekkel fogom majd a főzést
kezdeni.
 A zsírt kiolvasztom (alacsony lángon, ne égjen meg),
a megtisztított fokhagymát belenyomom
(ha valakinek szimpatikusabb, bele is karikázhatja),
pici vizet öntök rá és belekerülnek a fűszerek:
a paprika, a só, az ecet, majd a maradék víz
és az egészet felfőzöm.
Ezek után kerül bele először a saláta torzsás közepe,
majd félidőnél a külső levelek;
Félidőben...
a teli fazék a végén.
puhulásig főzöm.
És mivel (gyereknapra, vagy csak simán
család-összehozatali céllal :)
egy szép hegyvidék annál is szebb
dűlőjén gyűltünk össze, hozzá igen jóféle
marhapörkölt is készült,
főtt krumplival és nokedlivel. 
da családi pincéje, a péteri dűlőn, az egyik üveghegyen túl :) :) :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése