2013. március 30., szombat

Sült töltelék

Mivel ezt az ételt mi javarészt húsvétkor készítjük,
jöjjön a receptje -mint ahogy azt már a
LEVESBEN FŐTT TÖLTELÉKnél is leírtam-,
annyi plusszal, hogy 1 csomag sütőport is
a masszához keverek. 
Hozzávalók:
-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom, ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-7 egész tojást (ismét egy okosság, de ez Nagyitól: zsemlénként 1 tojással számolunk, de minden 5. zsemle után +1 darabbal /5 zsemle-6 tojás, 10 zsemle-12 tojás/ és így lesz biztos a végeredmény.)
-1 cs sütőport
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez.
Egy tepsit, vagy jénai tálat , vagy jelen esetben két kisebb alutálkát
(12 x 18 cm, vagy 10 x 20 cm)
kizsírozok (mangalica zsírral), megszórom zsemlemorzsával, beleöntöm
a masszát és előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel,
25 perc alatt megsütöm.
(A sütő alkalmatosságot csak 3/4 részig töltsük meg,
hogy legyen elég helye emelkedni.)
Ha egyben, esetleg még nagyobb mennyiségben készítjük
(tepsiben), több idő lehet a sütés is-mindenképpen nézzük meg
egy fapálcával, hogy átsült -e a közepe is!
Megvárom míg kihűlik, mert így is fog még szilárdulni a belseje
és csak így lehet szépen szeletelni.
(Szombaton ez is el szokott nálam készülni, így vasárnap
már tudunk enni belőle reggelire.)

12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nálunk ez a kötelező tartozéka a húsvéti reggelinek! :)))

      Törlés
  2. Nagyon tetszik ez a töltelék variáció, biztosan kipróbálom a hétvégén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a sült töltelékbe szoktam, szoktunk (minden agg Rokonnal együtt :) sütőport tenni
      -könnyebb lesz tőle az egész szerkezete!
      Nagyon örülök, hogy nálam jársz!!! :)))

      Törlés
    2. Örülök hogy itt lehetek, a töltelékem már sül a sütőben, majd megírom a blogba milyen lett, Medvehagymás darált húsos töltött nyúl mellé fogom kínálni :))
      Köszönöm a receptet :))

      Törlés
  3. ÁMULOK ÉS BÁMULOK! CSONGRÁD MEGYÉBEN BIZTOS NEM ISMERIK VELEM EGYÜTT! NE CSODÁLKOZZUNK, MERT SZEGED ÉS A 25 KM-RE LÉVŐ HÓDMEZŐVÁSÁRHELYNEK IS SOKBAN ELTÉR A GASZTRONÓMIÁJA.
    KI FOGOM PRÓBÁLNI A SÜLT VÁLTOZATÁT! KÖSZÖNÖM!!!

    VálaszTörlés
  4. Most bukkantam eme csodás receptedre és szeretném elkészíteni. Megírnád, hogy a képen látható sütőformád milyen méretű? Először csak fele mennyiségben szeretném elkészíteni valamelyik nap vacsorára (egyszerre a fele elég lesz) és szeretném tudni, hogy a 30x11 cm-es formámba belefér-e a fele mennyiség...? Köszi a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabika!
      Több fajta formában sütöm, attól függően, hogy mi akad a kezembe. A képen lévő alutálka leginkább a kedvencem lett, mert sütés után el lehet dobni, vagy -mivel tetővel együtt lehet kapni- szállítani is lehet; ennek a mérete 12 x 18 cm (kb. 1 liter), de van szilikonból is hasonlóm (10 x 20 cm-es).
      A lényeg, hogy bármiben is fogod sütni, ne töltsd, csak 3/4 részig, mert kell a hely az emelkedéshez.
      A Nagymamám pl. mindig simán csak tepsiben sütötte, úgy is nagyon jó, csak úgy laposabb.
      Örülök, hogy erre jársz! :) :) :)

      Törlés
  5. Lehel, hogy rosszul, de úgy tudtam, hogy a tojás keményiti a tölteléket, ezért mindig kevés tojást teszek bele?? Tényleg igy van? Vagy a 4 zsemléhez elég a 2 tojás??? Köaszönettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tojás fogja "összetartani" a tölteléket, ha aránytalanul kevés benne a tojás, akkor viszont szétesik...a 4 zsemléhez elég a 2 tojás. :)

      Törlés
  6. Én is Húsvétkor szoktam csinálni ,csak én a bárányt töltöm vele, és a maradékot sütöm meg külön. Viszont én a főtt májból is teszek bele ledarálva, és a tojások fele is keményre főzve, apróra vagdalva jön bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk Apósom tesz a töltelékbe nyers csirkemájat (ez úgyis megfő benne) és apróra összevágott, főtt tojást...úgy is nagyon finom. :)

      Törlés