Mivel ezt az ételt mi javarészt húsvétkor készítjük,
jöjjön a receptje -mint ahogy azt már a
LEVESBEN FŐTT TÖLTELÉKnél is leírtam-,
annyi plusszal, hogy 1 csomag sütőport is
a masszához keverek.
Hozzávalók:jöjjön a receptje -mint ahogy azt már a
LEVESBEN FŐTT TÖLTELÉKnél is leírtam-,
annyi plusszal, hogy 1 csomag sütőport is
a masszához keverek.
-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom, ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-7 egész tojást (ismét egy okosság, de ez Nagyitól: zsemlénként 1 tojással számolunk, de minden 5. zsemle után +1 darabbal /5 zsemle-6 tojás, 10 zsemle-12 tojás/ és így lesz biztos a végeredmény.)
-1 cs sütőport
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez.
Egy
tepsit, vagy jénai tálat , vagy jelen esetben két kisebb alutálkát
(12 x 18 cm, vagy 10 x 20 cm)
kizsírozok (mangalica zsírral), megszórom zsemlemorzsával, beleöntöm
a masszát és előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel,
25 perc alatt megsütöm.
(A sütő alkalmatosságot csak 3/4 részig töltsük meg,
hogy legyen elég helye emelkedni.)
(12 x 18 cm, vagy 10 x 20 cm)
kizsírozok (mangalica zsírral), megszórom zsemlemorzsával, beleöntöm
a masszát és előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel,
25 perc alatt megsütöm.
(A sütő alkalmatosságot csak 3/4 részig töltsük meg,
hogy legyen elég helye emelkedni.)
Ha egyben, esetleg még nagyobb mennyiségben készítjük
(tepsiben), több idő lehet a sütés is-mindenképpen nézzük meg
egy fapálcával, hogy átsült -e a közepe is!
(tepsiben), több idő lehet a sütés is-mindenképpen nézzük meg
egy fapálcával, hogy átsült -e a közepe is!
Megvárom míg kihűlik, mert így is fog még szilárdulni a
belseje
és csak így lehet szépen szeletelni.
és csak így lehet szépen szeletelni.
(Szombaton ez is el szokott nálam készülni, így vasárnap
már tudunk enni belőle reggelire.)
már tudunk enni belőle reggelire.)
Nagyon jó és finom!!!
VálaszTörlésNálunk ez a kötelező tartozéka a húsvéti reggelinek! :)))
TörlésNagyon tetszik ez a töltelék variáció, biztosan kipróbálom a hétvégén.
VálaszTörlésCsak a sült töltelékbe szoktam, szoktunk (minden agg Rokonnal együtt :) sütőport tenni
Törlés-könnyebb lesz tőle az egész szerkezete!
Nagyon örülök, hogy nálam jársz!!! :)))
Örülök hogy itt lehetek, a töltelékem már sül a sütőben, majd megírom a blogba milyen lett, Medvehagymás darált húsos töltött nyúl mellé fogom kínálni :))
TörlésKöszönöm a receptet :))
ÁMULOK ÉS BÁMULOK! CSONGRÁD MEGYÉBEN BIZTOS NEM ISMERIK VELEM EGYÜTT! NE CSODÁLKOZZUNK, MERT SZEGED ÉS A 25 KM-RE LÉVŐ HÓDMEZŐVÁSÁRHELYNEK IS SOKBAN ELTÉR A GASZTRONÓMIÁJA.
VálaszTörlésKI FOGOM PRÓBÁLNI A SÜLT VÁLTOZATÁT! KÖSZÖNÖM!!!
Most bukkantam eme csodás receptedre és szeretném elkészíteni. Megírnád, hogy a képen látható sütőformád milyen méretű? Először csak fele mennyiségben szeretném elkészíteni valamelyik nap vacsorára (egyszerre a fele elég lesz) és szeretném tudni, hogy a 30x11 cm-es formámba belefér-e a fele mennyiség...? Köszi a választ.
VálaszTörlésSzia Gabika!
TörlésTöbb fajta formában sütöm, attól függően, hogy mi akad a kezembe. A képen lévő alutálka leginkább a kedvencem lett, mert sütés után el lehet dobni, vagy -mivel tetővel együtt lehet kapni- szállítani is lehet; ennek a mérete 12 x 18 cm (kb. 1 liter), de van szilikonból is hasonlóm (10 x 20 cm-es).
A lényeg, hogy bármiben is fogod sütni, ne töltsd, csak 3/4 részig, mert kell a hely az emelkedéshez.
A Nagymamám pl. mindig simán csak tepsiben sütötte, úgy is nagyon jó, csak úgy laposabb.
Örülök, hogy erre jársz! :) :) :)
Lehel, hogy rosszul, de úgy tudtam, hogy a tojás keményiti a tölteléket, ezért mindig kevés tojást teszek bele?? Tényleg igy van? Vagy a 4 zsemléhez elég a 2 tojás??? Köaszönettel
VálaszTörlésIgen, a tojás fogja "összetartani" a tölteléket, ha aránytalanul kevés benne a tojás, akkor viszont szétesik...a 4 zsemléhez elég a 2 tojás. :)
TörlésÉn is Húsvétkor szoktam csinálni ,csak én a bárányt töltöm vele, és a maradékot sütöm meg külön. Viszont én a főtt májból is teszek bele ledarálva, és a tojások fele is keményre főzve, apróra vagdalva jön bele.
VálaszTörlésNálunk Apósom tesz a töltelékbe nyers csirkemájat (ez úgyis megfő benne) és apróra összevágott, főtt tojást...úgy is nagyon finom. :)
TörlésÉn ilyennel töltöm húsvétkor a bárányt, a húsával együtt nagyon finom.
VálaszTörlésFinom bizony! Köszönöm, hogy olvas! :)
TörlésA sütőpor jó ötlet, fogok tenni bele.
VálaszTörlésÓÓÓÓÓÓÓ! Gyermekkorom kedvence volt. Azóta sem ettem . De jó, hogy az oldaladon járok! Üdvözlettel: Éva
VálaszTörlésÉva, köszönöm, hogy nálam jársz...további jó keresgélést és olvasást! :)
Törlés