"A zöld paradicsom esetében meg kell különböztetni
azt a nemesített fajta
paradicsomot, amely teljesen
megérve is zöld színű marad, illetve a még
éretlen paradicsomot, amelynek piros színűre
kellett volna érnie!
Magyarországon ritkán találkozhatunk a nemesített
zöld paradicsommal,
viszont komoly hagyománya van
hazánkban a be nem érett paradicsom
felhasználásának.
Általában savanyúságként készítik el, de vannak akik
lekvárt főznek belőle, vagy egy speciális, zöldségekből és
gyümölcsökből
készülő ételt, a chutney-t.
A zöld paradicsomból lehetőleg ne fogyasszunk
egyszerre
nagyobb mennyiséget, mert mérgező lehet, ugyanis
szolanin és
tomanin nevű alkaloidokat tartalmaz.
Ezek az alkaloidok hivatottak
megvédeni a még éretlen
zöldséget a kártevőktől, de nemcsak keserűvé,
hanem
mérgezővé is teszik!
Ezek az alkaloidok az érési folyamat során
tűnnek
el a paradicsomból.
Míg a szolanintól a krumplit főzéssel lehet megszabadítani,
addig a paradicsomnál a beérést kell megvárni, ezzel bomlik le."-idézet vége.
Nem magamtól vagyok ennyire szakértő. :)))
Kaptam 3 nagy láda meg nem érett koktélparadicsomot
egy termelőtől. Vagyis elkönyörögtem, mert ki akarta dobni.
Mondjuk úgy, hogy megint van egy halom ingyen alapanyagom!
Élelmes a magyar ember! :)
És mivel ez a mennyiség nem kevés, ki kell találnom,
hogy mit kezdjek vele.
A savanyúságot most azért nem említem, mert azokat
már eltettem-azokba is került zöld paradicsom-;
az biztos, hogy hagyok enni, mivel rajongunk érte,
lesz dzsem is és csinálnék chutney-t is, ha ebből sikerül.
A gondolatok után jönnek majd a receptek is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése