2012. október 16., kedd

A legjobb Olasz pizzatészta

Avagy, ahány ház, annyi pizza!
 :)))
Hozzávalók:
-1 kg liszt (pl.: BL80-as liszt, vagy kenyérliszt, vagy kifejezetten pizzaliszt
  ha az sincs, keverjünk össze 80 dkg sima- és 20 dkg réteslisztet)
-1 ek tengeri só
-1 ek barna cukor
-1 csomag élesztő (ha nincs, 2 csomag instant)
-6,5 dl meleg víz (nem forró, csak jó meleg)
Ennyi!
Nem szabad sem tejjel, sem olajjal elrontani a tésztát!
Ez így tökéletes!
Az élesztőt kikavarom a cukorral
(még a régi szép időkben tanultam Tupperéktől),
a teljes mennyiségből elvett 150 ml vízzel felöntöm,
lefedem és megvárom, amíg lepukkan a tál teteje.
A lisztet tálba öntöm a sóval és az élesztővel
-dagasztás következik robotgéppel, lassú fokozaton,
10 percig.
10 perc pihenő után még egy 10 perces dagasztás jön
és szerintem itt az egyik lényeges dolog, az alapos
dagasztás...
...és a türelem, míg letakarva, meleg, huzatmentes helyen
ilyen szépen megkel.
Ebből a mennyiségből kb. 8 db (emberes méretű)
pizza kitelik. Ne nyújtsuk 0,5-1 cm-nél
vastagabbra, hiszen még a sütőlapon is tovább kel
és sokkal finomabb, ha viszonylag vékony,
roppanós marad a pizzatészta.
Légkeveréssel + alsó-felső fokozaton a legmagasabb
hőmérsékleten sütöm!
10-15 perc sütési idő...ha a tetején lévő mozzarella megolvad
és a tészta szélének is szép színe van, készen vagyunk.
Egy pár féle feltét nálunk, a teljesség igénye nélkül:
kenek a tésztára, feltétet mindenki
magának rak rá-karamellizált hagyma,
csiperke gomba,kukorica,paradicsom-,
friss bazsalikom és sajt+mozzarella.
Ne pakoljuk túl a tésztát, inkább csináljunk
több, kis darabot, más-más feltétekkel.
Ha nem használjuk fel azonnal a tésztát,
nagy tálban, folpackkal alaposan körbecsomagolva
tegyük hűtőbe
-a hűtőben is tovább kel, dolgozik a tészta!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése