2012. szeptember 30., vasárnap

Hordós-, dobálós savanyúság

Sok évnyi keserves (és drága) kísérletezés
után közölte a Szomszédom, hogy neki egy
nagyon régi és jól bevált receptje van,
úgyhogy ne adjam még fel a dobálós eltevéseket,
megosztja velem a receptet!
A recept oly annyira bevált, hogy évek óta nem
is próbálkozok másfélével!
Hozzávalók (30 literes hordóhoz való a mennyiség):
-15 liter mentes ásványvíz - nem kell forralni, hűteni...simán megéri!
-1,5 kg cukor
-80 dkg - NEM a jódozott fajta, attól ugyanis elszíneződik a lé
-1,5 liter  15 %-os ecet
-50 g timsó
-20 g citromsav
-20 g babérlevél
-20 g borkénpor
-20 g nátrium benzoát
-30 g szemes bors
-20 szem szegfűbors
Az ásványvizet az alaposan kimosott hordóba
öntöm, a kimért hozzávalókkal együtt -az ecetet a
végén teszem hozzá...keverem-kavarom az egészet,
amíg a cukor és a só fel nem olvad.
A zöldségeket, miután nagyon alaposan megmostam,
2-3 órára vízbe áztatom (hogy egy kicsit megszívják
magukat és ne a savanyúság-lé apadjon le róluk), majd
mehetnek a hordóba, amiben -beérésig- minden nap
átkeverem őket + egy szűrő (szerűség) is a tetejére
kerül, hogy biztos, ami biztos, addig is a szint alatt
legyenek a leendő savanyáék. :)
És hogy mik kerülhetnek a hordóba?
-uborka
-karfiol-szigorúan már az elálló
-vöröshagyma-apró méretű
-kis dinnye
-apró méretű fejes káposzta, kb. 10 cm átmérőjű, 
félbe-, negyedbe vágva
(ez leginkább késő ősszel beszerezhető, a piacokon)
-kosszarvú paprika
-répa-csíkokra, vastag karikára
-torma-csíkokra
Ezt a felsorolást még megteszem a
bejegyzésemnél is.
Ez egy régebbi eltevésem.
Legalább 3-4 hetet
várjunk az evéssel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése