Oldalak

2015. december 5., szombat

Cantuccini

Mert bár sütni nagyon ritkán szoktam
(nem az én asztalom...nincs hozzá elég sütnivalóm:))),
mégis nagyon kevés olyan kész sütemény van, amit
gondolkodás nélkül teszek a kosaramba, ez tény.
Mint ahogy az is, hogy ennek a sütinek a gyári változatával
olyan régóta szemezek, hogy most -a karácsony közeledtével-
szinte kötelezően adta magát, hogy ez legyen majd az idén az
egyik meglepetés a 2/3-ad részére! :)
A recept egy alap változat, amit bármilyen fűszerrel
(fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs)
ki lehet egészíteni...alakítsuk kedvünk szerint!
Hozzávalók:
-20 dkg mandula
-20 dkg kesudió
-50 dkg sütemény liszt
-25 dkg cukor
-4 egész, nagy méretű tojás
-1 rúd vanília kikapart belseje
-fél csomag sütőport
-1 narancs-, vagy citrom reszelt héja (mi lelhető fel éppen a gyümölcsös tálban :)

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Az egész mandulát és kesudiót száraz serpenyőben egy
kicsit átpirítom, majd miután hűlt egy keveset, robotgépben
egyszer-kétszer átkeverem (maradjanak nagyobb darabok).
Minden hozzávalót a robotgép táljába öntök és alacsony fordulaton 
-időt hagyva, hogy minden alaposan elkeveredjen-
összedolgozom.
A kész tésztát folpackba csomagolva akár hűtőben is eltárolhatjuk
pár napig, de kifejezetten jót tesz a kész süteménynek,
ha áll egy keveset, mielőtt kisütjük.
A tésztából rudakat formázok (ki-ki döntse el, hogy nagyobb, vagy
kisebb falatkákat szeretne majd a végén), ezeket sütőpapírral
bélelt tepsibe rakom és légkeveréssel, kb. 20 perc alatt
aranybarnára sütöm (de függ, hogy mekkorák a rudak).
Sütőpapírt teszek a deszkára, arra egy kevés lisztet,
éppen csak annyit, hogy ne ragadjon rá a tészta, azután
eggyé alakítom az egész masszát, ezt kettévágom és
rudakat formázok a sütőpapír segítségével
(idő- és energia hatékony, mivel nem kell a deszkát sikálni utána :).
A sütőből kivéve felszeletelem, visszafektetem őket a sütőpapírra
és még 3-5 percre visszakerülnek száradni.
Ha szeretnénk eltenni őket szebb napokra, rácson hűtsük ki
és jól záródó fém dobozba tegyük el.
(Pl. a spájz egyik felső, már-már elérhetetlen polcára. :)))
Én kávéhoz eszem, a Többiek teához, kakaóhoz, forró csokihoz fogyasztják.
Ritka bepillantás-hajnali "pihenőidőm". :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése