Oldalak

2014. május 11., vasárnap

A citromról...

CITROM
Elvonja a szervezetből a kalciumot?
Semmiképpen sem!
Mi több, viszonylag nagy mennyiséget
tartalmaz ebből a hasznos ásványi anyagból,
100 gramm citromra vetítve 25 mg-ot, szemben
az átlagos 5-15 mg mennyiséggel,
ami a legtöbb gyümölcsben található.
A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány
optimális érték, így a kalciumot a szervezet
a lehető legjobban tudja hasznosítani.
Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav
mennyiség megkönnyíti mind a citromban,
mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését.
Savasít? 
Egyáltalán nem!
Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok
benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos,
nem pedig savas jellegű!
A szervezetben a citromban található szerves
savak ásványi anyagokkal, elsősorban
nátriummal alkotnak vegyületet,
ezáltal lúgos közeget teremtenek,
azaz a savasodás ellenében hatnak.
Fogyaszt?
Természetesen nem, s egyébként ezzel a tulajdonsággal
egyetlen élelmiszer sem dicsekedhet.
Remek összetevője azonban a kalóriaszegény
étrendeknek, energiabevitele ugyanis minimális,
főként, ha frissen facsartan fogyasztjuk.
Magas C-vitamin tartalma pedig a kalóriaszegény
diétákban külön figyelemre méltó.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik
magas C-vitamin tartalma
(52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban).
Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában
van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik
(P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.),
ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig
hosszú távon remek hatást gyakorol a
táplálkozási egyensúly fenntartására.
Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni,
ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen
alkalmazkodik, s az lenne a legjobb,
ha napi rendszerességgel fogyasztanánk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése