Oldalak

2012. december 8., szombat

Szilvás clafoutis

...másképpen a tejes pitének egy
kiváló variációja.
Klasszikus francia édesség!
Hozzávalók:
-50 dkg érett szilva-télen fagyasztott
-4 tojás
-5 dkg vaj-olvasztva
-10 dkg kristály-, vagy porcukor
-1-2 ek vaníliás cukor
-8 dkg (sütemény)liszt
-2,5 dl tej
-vaj/zsír (a forma kikenéséhez)-nálam a zsír jobban bevált
-2-3 ek keksz morzsa
-sütőcukor, vagy mandulaforgács a szóráshoz
A szilvákat 6-8 felé vágom (télre így is teszem el a fagyóba, több zacskóval); az eredeti recept szerint maggal együtt kellene sütni (mert finomabb és nem ereszt levet a gyümölcs), szerintem viszont nem lenne nyerő, ha bárki ráharapna a magra!
A sütőt előmelegítem -légkeveréssel- 180 fokra (alsó-felső sütéssel 200 fok).
Most következne az a rész, hogy a tojások fehérjét külön fel kellene verni- nem teszem; Katalin barátnénktól átvettem egy meglehetősen gyors és beválós praktikát (így csinálom a piskóta tésztát is)-az egész tojásokat a cukorral verem fel jó habosra, utána mehet bele a többi hozzávaló és tökéletesen kiváló lesz a végeredmény + elég egy keverőtál az egész 'had'művelethez!
Egy sütőtálat kivajazok/zsírozok, kekszmorzsával beszórom, beleöntöm a tésztát, elrendezgetem a tetején a szilvákat és 25 percig sütöm a pitét-ha nagyon barnul a teteje, fedjük le alufóliával.
Úgy lesz jó az állaga, ha kicsit még lágy marad, ugyanis állás közben még szilárdul a belseje és mivel ez alapjába véve egy tejes pite, lágy, pudingszerű állaga kell legyen. Frissen a legfinomabb - nem teszem hűtőbe fogyasztásig, de szobahőmérsékletre hagyom lehűlni.
Nagy kedvenc - nem túl édes, nem krémes, könnyű, gyors és rendkívül finom sütemény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése