Oldalak

2012. november 29., csütörtök

Banánkenyér


"Egy pár szót a banánról: a banánfa minden része az emésztőszervek gyógyítását szolgálja! 
Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, A, B, és C-vitamint, a glükóz feldolgozásához szükséges enzimet, ami az agyműködést segíti elő; kiváló karotinoid forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.  Tápértékét nagy mennyiségű ásvány és vitamin hatása határozza meg; a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés, hasmenés (következtében a szervezet könnyen dehidratálódik, a banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot), vagy magas láz esetén. Káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre; káliumtartalma a csontjainkat is védi; antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.
A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
Ezért mindenki számára nagyon ajánlatos a banán fogyasztása!"
Végre banánszezon! Ebben a számomra már elmondhatatlanul vacak időben legalább a téli gyümölcsök jelenléte ad egy kis pozitív töltést. És a banán az egész család kedvence!
Ez egy alaprecept-jönnek majd 'tuningolt' változatok is:)
Hozzávalók:
-4 db érett banán
-80 ml olvasztott vaj
-20 dkg kristály cukor
 -1 ek vaníliás cukor
-1 egész tojás
-1 tk vanília aroma
-1 tk sütőpor (a következőhöz 2 kanálnyit teszek?!-majd megírom)
-1/2 kk só
-30 dkg (sütemény)liszt
A cukrokat a vajjal, a sóval és a vanília kivonattal habosra keverem. Ezután beleszitálom a lisztet a sütőporral-mindig szitáljuk át a lisztet, mert ha esetleg régi, lehetnek benne bele nem való darabkák.
A banánokat megtöröm, de nem pépesre és a masszához adom ezt is.
Most két kis méretű (20 cm-es) kenyérsütő formába öntöm a tésztát, de nagyon szép a végeredmény őzgerinc-, sőt kisméretű, kerek tortaformában is. A formákat kivajaztam sütés előtt-bár szilikon- biztos, ami fix.
Előmelegített sütő, légkeverés, 160°C, 1 óra; sütés után hagyjuk kihűlni, legalább langyosra, mert úgy fogjuk tudni szépen szeletelni.
Már ha bírjuk kivárni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése